Závěrečná tisková zpráva X. Vrbenský vrch 2023, série MMZAV Maverick Hill Climb Czech a MČR, Vrbno pod Pradědem.

25.07.2023 14:42

Dalším společným podnikem pokračovaly série závodů automobilů do vrchu. Místem konání byl X. Vrbenský vrch ve Vrbně pod Pradědem. Sem se sjeli účastníci Mezinárodních závodů LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 a LIQUI MOLY Mistrovství ČR v závodech automobilů do vrchu, Mistrovství republiky historických automobilů a Česká trofej. Závody se uskutečnily na trati dlouhé 3150 metrů s převýšením 140 metrů. Sobotní závody proběhly za ideálního počasí, v neděli však několikrát závodní trať skropily dešťové přeháňky, které přinesly bohužel i několik drobných havárií.

LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 – SOUDOBÉ AUTOMOBILY

Celkem 37 jezdců se postavilo na start se soudobými vozy. Dvě prvenství si z Vrbna odvezl PETR TÜRK s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX z týmu TR Motorsport CHEMWORK. Jezdec z Borotína na Blanensku byl i nerychlejší v absolutním pořadí obou závodů dále pak dvakrát vyhrál třídu S1+2000/4WD. Jeho výsledky mu přinesly i bodové zisky, které ho usadily do čela absolutního pořadí se 310 body. V hodnocení soudobých vozů je první se 122 body, stejné umístění mupatří vetřídě, kde má na svém kontě 185 bodů. V sobotním závodě si pro druhé místo dojel bývalý vynikající ostravský hokejista FILIP KUBA, který startoval za UB Racingream   na Subaru ImprezaSti. Nedělní závod bohužel nedokončil. Třetí v sobotu, druhý v neděli, to byli výborné výsledky PETRA VÁVRY z Náchoda startujícího za RTMotorsport s Mitsubishi Lancer EVO 8. Celkově je druhý v absolutním hodnocení s 217 body, mezi současnými vozy mu patří třetí příčka se 70 body. Dvakrát mezi pětici nejrychlejších se umístnil také FILIP KREJČÍ ze Spešova na Blanensku. Startoval se Subaru Impreza Type RA v týmu HOKRmotorsRacing. Ten je na průběžném pátém místě absolutně se 182 body, mezi soudobými získal 42 body a je také pátý. Dvakrát „za pět“ takové měl umístění   mladý jezdec z Poličky na Svitavsku, MICHAL MELŠA. Byl nejrychlejším jezdcem startujícím s formulovým vozem Lotus Opel. V neděním závodě se vklínil na čtvrté místo MARTIN WINKLER s Nissanem 200sx z Rocket teamu, což bylo pro českobudějovického jezdce zlepšení o tři místa proti sobotnímu výsledku.

LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 – HISTORICKÉ AUTOMOBILY

Sedmnáct soutěžících přijelo do Vrbna pod Pradědem bojovat o další body do kategorie historických automobilů. A opět se přepisovala historie. Suverén posledních ročníků MHCC historiků, PETR ŽÁČEK z Turnova s vozem Audi Sport Quattro S1 z týmu LEGENDY, si připsal na své konto dalších 40 bodů a vede kategorii historiků se 140 body. Ve Vrbně však zářil i v absolutním pořadí. V sobotu skončil těsně pod stupni vítězů, v neděli se mu to podařilo, když skončil třetí. V průběžném pořadí je na šestém místě se ziskem 182 bodů. Se 140 body vede třídu HA1+2000. Také druhá místa měla v obou závodech jediného jezdce – MICHALA POLEHLU z Rapotic na Třebíčsku. Jezdec Japan Racingu startoval s vozem Honda Civic EE9, v průběžném pořadí mu patří druhé místo se 112 body. Vyhrál oba závody ve třídě HA1-2000, kterou vede se 160 body. V sobotním závodě potěšil domácí motoristické příznivce jezdec AMK Vrbno pod Pradědem, MICHAL KAŠÁK s vozem Opel Astra GSi, když celkově skončil třetí, v druhém závodu byl čtvrtý. V neděli si pro třetí místo dojel s vozem Lancia Beta Montecarlo jezdec MSC Mühlbach z Rakouska, AUGUST GRATZER, který je s 97 body průběžně třetí.

LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 – LADY TROPHY

Dvě vítězství, dva poháry a čtyřicet bodů, to byl zisk rakouské jezdkyně VIKTORIE SCHÜTZ, která startovala s vozem VW Golf 1GTi. V průběžném pořadí je na třetím místě se ziskem 64 bodů. Dvě druhá místa si vyjela NICOL GRÜNEROVÁ  z týmu jejího otce, Grüner Motorsport z Trstěnice u Litomyšle. S vozem Ford Fiesta Cup získala třicet bodů a je novou vedoucí závodnici Dámského poháru s 87 body. V sobotu nebodovala, v neděli dojela třetí se Škodou Favorit, připsala si 12 bodů, celkově jich má 44 a je na pátém místě, to je výsledek ALICE RYBNÍČKOVÉ z Náměště nad Oslavou.

LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 – JUNIOR TROPHY,

Také juniorský pohár v obou závodech měl jediného vítěze. Stal se jim MICHAL MELŠA z Poličky na Svitavsku, který má celkově 145 bodů a je první.  Na druhém místě ho dvakrát doprovodila na stupně vítězůNICOL GRÜNEROVÁ, která má celkem 83 bodů a je druhá. V neděli si za třetí místo připsala 12 bodů další mladá dáma, ALICE RYBNÍČKOVÁ, která má na svém kontě 44 bodů a patří jí šestá pozice.

LIQUI MOLY MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY – SOUDOBÉ AUTOMOBILY

K oběma závodům soudobých automobilů nastoupilo 35 jezdců. Dvě prvenství siodvezljezdec GMS CZECH RACING TEAMU MILOŠ BENEŠ z Nového Města nad Metují s vozem Osella FA 30 a těmito výsledky již před závěrečnými závody získal titul absolutního mistra republiky,na svém kontě má 250 bodů. Dvakrát druhý skončil VÁCLAV JANÍK ze Šternberku z týmu Orlen/Janík Motorsport s vozem Norma M20 FC a třetí pořadí získal v obou závodech PETR VÍTEK z opavského Climart Racing Teamu s Osellou PA 30. Shodné bylo pořadí rovněž v Kategorii dva.  Čtvrté místo si vyjel dvakrát DAVID KOMÁREK z Okříšek na Třebíčsku z týmu KRTZ Motorsport s McLarenem F1EVO 2019 a vyhrál hodnocení uzavřených vozů Kategorie 1. Pátý skončil v sobotním závodě náměšťský MAREK RYBNÍČEK z týmu ACCR Liqui Moly CZ s vozem KTM GTX-BOW. V neděli patřila tato příčka LUKÁŠI STUDENÉMU z Dvorců na Bruntálsku. Jezdec týmu ALCORE MOTORSPORT z.s. startoval s vozem LigierJS 51.

MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY – HISTORICKÉ AUTOMOBILY

V sobotu sedm, v neděli pět jezdců bojovalo o body do republikového mistrovství historických automobilů. Palmu vítězství v sobotním závodě bral PAVEL KOPEČEK z AMK Ecce Homo Šternberk v ÚAMK s formulovým vozem MTX 1-02. V neděli vybojoval prvenství MILAN STEJSKAL z Lanškrouna, který startoval s Ladou VFTS za GMS CZECH RACING TEAM.

ČESKÁ TROFEJ

Dva poháry za vítězství a 50 bodů patřilo LUKÁŠI KELLEROVI s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX z Mladé Boleslavi. Těmito výsledky si upevnil vedoucí pozici se ziskem 219 bodů. Druhá příčka v sobotním závodě patřila MICHALU ROLLOVI z Velkých Přílep u Prahy. S vozem Porsche 997GT3 byl v neděli pátý. Třetí v sobotu, osmý v neděli, to byl výsledek jezdce ze Šternberku DARKA ČEPIČKY s Mitsubishi Lancer EVO X. V nedělním zápolení skončil na druhém místě JOSEF ŽÁK se Škodou 120 S z AMK Ecce Homo Šternbek v ÚAMK a třetí skončil se stejným vozem PAVEL JIRAS z Prahy.

Posledním letošním společným závodem obou sérií, Mezinárodních závodů automobilů do vrchu LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 a LIQUI MOLY MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V ZÁVODECH AUTOMOBILŮ DO VRCHU, bude IV. Albrechtický kopec a III. Memoriál Jiřího Lose v Albrechticích u Lanškrouna ve dnech 18.-20. srpna 2023.

Ředitel závodů a promotér Aleš Gänsdorfer

Za redakci MMZAV MHCC 2023: Jaromír Navrkal

Foto Vrbno pod Pradědem: STA Bruntálsko