Závěrečná tisková zpráva VIII. Vrbenský vrch 2021 – MZAV Maverick Hill Climb Czech, Vrbno pod Pradědem 6. - 8. 8. 2021

15.08.2021 13:13

Jen týden po brněnských závodech, které uzavřely první polovinu letošního seriálu Mezinárodního mistrovství v závodech automobilů do vrchu Maverick Hill Climb Czech 2021, pokračoval seriál závodů u příležitosti VIII. Vrbenského vrchu ve Vrbně pod Pradědem 6. – 8. 8. 2021.

Na 3,320 km dlouhou a náročnou trať přijelo bojovat o další mistrovské body 76 jezdců, z toho 61 se soudobými a 15 s historickými vozy.

Maverick Hill Climb Czech 2021 – soudobé automobily:

Sobotní závod přišel po první jízdě o jednoho  favorita a vedoucího jezdce mezi soudobými vozy, Davida Komárka (KRTZ motorsport). Ten zajel v úvodní závodní jízdě s vozem Mc F1 EVO nejrychlejší čas 1:21,27 min., který v dalších jízdách nebyl pokořen. Důvodem odstoupení ze závodu byla podle sdělení Davida Komárka na Facebooku, závada na diferenciálu. Na odstranění pracovali mechanici Komvet Racingu přes noc za což jim David vysekl velké poděkování a tak se mohl v neděli postavit znovu na start. V obou jízdách byl,  nejrychlejší a za vítězství si připsal 20 bodů a je s celkovým ziskem 121 bodů na prvním místě. Sobotní vítězství patřilo rakouskému jezdci Ferdinandu Madrianovi (SKI Modřice/Mad Racing Power) s vozem Norma M20FC McLaren. V neděli skončil na druhém místě a celkově má rovných 100 bodů a je na průběžném třetím místě. Druhý je se stejným ziskem 121 bodů jako má David Komárek, Jiří Špalek (Eurovrak Racing Team) s vozem Norma M20F EVO. Ten v prvním závodě skončil třetí, v neděli dojel na čtvrtém místě. Úspěšně si vedl další rakouský jezdec Andreas Stollnberger (Team Terschl Austria) s formulovým vozem Dallara 302. V sobotu vystoupil na druhý stupeň a v neděli na třetí, za což získal 27 bodů a s 89 body je na čtvrté pozici. Do pětice nejrychlejších se v sobotu probojovali dva jezdci z Hodkovic nad Mohelkou. Čtvrtý skončil novic Tomáš Košek (Traktorka)  s vozem Mitsubishi EVO VI, pátý byl v neděli.. Pátý byl Milan Bobek jun. (MB racing team) s dalším Mitsubishi tentokrát Lancer  WRC 05 a v neděli skončil na dvanáctém místě. Dvanáct bodů za dvě šestá místa si připsala jediná žena ve startovním poli, Kristýna Fillová (KRTZ motorsport) s vozem Mitsubishi HULK 9). S celkovým počtem bodů 34 se posunula na sedmou příčku. Současně získala dvojnásobné vítězství v hodnocení Dámské trofeje, v níž suveréně vede se 190 body. Další body si za umístění v elitní desítce připsal Lukáš Studený (Alcore Motorsport) s formuli Gloria B 4/5 za sedmé a deváté místo a celkově má 12 bodů.  V obou závodech také bodoval za desáté a sedmé místo Martin Jerman s Lamborghini Huracan GT3 a má na svém kontě celkem 18 bodů. Pět bodů získal další novic, Michal Roll (RLM Racing) z Velkých Přílep s vozem Mitsubishi Lance EVO. Ten skončil v sobotu devátý a v neděli si o jedno místo polepšil a celkem získal 5 bodů. Josef Hlavinka (AMK Ecce Homo Šternberk v ÚAMK) získal tři body v sobotním závodě s formulovým vozem Opel Lotus a celkově má 4 body. Jeden bod za desáté místo si v neděli  vybojoval Jan Hlavička (Speedy-motorsport) s vozem Škoda Octavia RS. Mezi třemi startujícími v Juniorské trofeji bylo pořadí po oba dva dny na prvních dvou místech stejné.  Vítězství získal, Lukáš Nastoupil (PNTH) s vozem Honda CRX, který potvrdil svoji vedoucí pozici se 187 body. Druhý byl Adam Kowalski (KOWALSKI motorsport) Peugeot 106 rallye, který má na svém kontě 105 bodů a je druhý. Třetí místo v neděli, patřila Michalu Melšovi (TRT Polička) s vozem Toyota MR2 a třetí je také celkově s 72 body.

Maverick Hill Climb Czech 2021 – historické automobily:

Mezi patnácti startujícími s historickými automobily si nejlépe opět vedl Petr Žáček (LEGENDY) z Turnova s vozem Audi Sport Quattro S1. Tomu se po brněnském výpadku (porucha poloosy) podařilo dát vůz do pořádku a ten ho dovezl dvakrát na prvním místě. Celkově má na svém kontě 152 bodů a je bezpečně na prvním místě. Na průběžné druhé místo se posunul se ziskem 97 bodů Miloš Zmeškal (Zmeškal Motorsport). Ve Vrbně si vyjel 25 bodů za druhé a čtvrté místo s formulovým vozem Ralt 032. Druhým úspěšným jezdcem s vozem Audi Sport Quattro S1E2 byl pražský jezdec Jiří Figl (Speedy-motorsport). Ten obsadil třetí a druhé místo, za něž si připsal 27 bodů a celkově jich má 57a dostal se na pátou příčku. Čtvrté a třetí místo patřilo brněnskému jezdci Davidu Bečvářovi (DBRC) s vozem Jaguar XJS za něž získal 22 bodů. Čtvrté místo průběžného hodnocení si udržel Lukáš Dorinský (HRT racing team) s VW Golf mk2, který dojel dvakrát pátý a má celkem 59 bodů. Na šestém místě je  Petr Toušek (MIllers Oils) z Břeclavi s BMW 318is s 56 body, sedmý je David Šplíchal (garage flora) z Bohušic u Jaroměřic nad Rokytnou s VW Golf gti, který dosud získal 53 bodů. O bod méně má Pavel Kopeček (AMK Ecce Homo Šternberk v ÚAMK) s formuli Easter MTX 1-02.

Za redakci MZAV MHCC Jaromír Navrkal, foto Vladimír Starý