Závěrečná tisková zpráva – 25. Slovácký kopec Násedlovice u Kyjova 1.-2. července 2023. Mistrovský závod Maverick Slalom – Trophy a Volný podnik MZAV Maverick Hill Climb Czech

10.07.2023 08:33

O první červencové sobotě se v Násedlovicích nedaleko Kyjova uskutečnil jubilejní 25. ročník Slováckého kopce a XIII. Memoriál Stanislava Firtla v závodech automobilů do vrchu.  Jel se zde druhý podnik série Mezinárodních závodů MAVERICK SLALOM – TROPHY 2023 a volný závod MZAV MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023. Vzhledem k nižšímu počtu přihlášených jezdců do obou závodů, bylo rozhodnuto ředitelstvím, že se v jednom dni odjedou oba plnohodnotné závody.

MAVERICK SLALOM – TROPHY 2023

V zápolení mezi brankami na trati dlouhé 2210 m si v obou závodech prvenství vyjel PETR TÜRK st. na voze Mitsubishi Lancer EVO X z Borotína na Blanensku. Jezdec týmu TR Motorsport CHEMWORK zajel ve všech čtyřech jízdách nejrychlejší časy a vyhrál v obou závodech třídu AS-E1+2000. Po dvou odjetých podnicích má celkově 138 bodů a je vedoucím jezdcem, ve třídě je se 70 body také první. Dvě druhá místa absolutně patřila RADKU BERÁNKOVI z Blanska s Toyotou Yaris GR, který si ještě připsal dvě prvenství ve třídě AS-S1+2000/4WD. V celkovém hodnocení mu patří třetí místo se 128 body, ve třídě je na vedoucí pozici se 75 body. Trojici nejrychlejších doplnil v obou závodech jihlavský jezdec RADEK HOUSKAz týmu SPZ – VYSOČINA s vozem Audi TT. Ve třídě AS-E1+2000 si vyjel dvakrát druhé místo. Celkově mu patří osmé místo se 64 body, ve třídě je třetí s 30 body. Se Škodou Superb byl v prvním závodě čtvrtý a ve druhém šestý, TOMÁŠ MAJER z Brna týmu Autoservis HM. Tomu patří prozatím čtvrté místo absolutně s 96 body, ve třídě AS-S1+2000/4WD je druhý s 54 body. Loňskému absolutnímu vítězi Maverick Slalom-Trophy, ZDEŃKU TRNKOVI, z Heraltic na Třebíčsku, se podařilo umístnit na páté a čtvrté příčce, ve třídě AS-E1+2000 byl jezdec týmu STK Okříšky RT s vozem Mitsubishi Lancer EVO VI dvakrát třetí. Se 133 body si drží celkovou druhou příčku, také ve třídě je druhý se 64 body. Pátý ve druhém a šestý v úvodním závodě dojel MAREK STEJSKAL z týmu MAROKATOR  z Dukovan na Třebíčsku. Ten startoval s BMW E46 ve třídě AS-S1+2000/2WD, kterou dvakrát vyhrál. Po dvou odjetých podnicích mu patří celkově páté místo s 96 body, ve třídě je první se ziskem 70 bodů.

MAVERICK SLALOM – TROPHY-  DÁMSKÁ TROFEJ

Mezi pěti startujícími ženami, si dvě prvenství odvezla do Boskovic ANETA KOPECKÁ, startovala za GH Autoservis s vozem Škoda Fabia RS ve třídě AS-S1-2000, kde jedou vyhrála a jednou skončila druhá. V hodnocení DT se s 40 body propracovala na druhé místo, ve třídě je třetí s 35 body.

MAVERICK SLALOM – TROPHY – JUNIORSKÁ TROFEJ

Vítězkou juniorské trofeje, vypsané pro závodníky do věku 20 let, se stala brněnská závodnice MARTA SLOVÁKOVÁ s vozem Škoda Fabia ve třídě AS-S1-1400. Se 40 body je na čele této trofeje. Ve třídě skončila dvakrát třetí, má 24 bodů a je také na třetím místě.

Pokračování série MAVERICK SLALOM – TROPHY bude až 9. a 10. září 2023 v Divákách nedaleko Hustopečí.

LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH – DVA VOLNÉ ZÁVODY

Jezdci z mistrovského seriálu přijeli do Násedlovic, aby více méně otestovali svá závodní auta a připravili se na další podnik do Vrbna pod Pradědem. Také tady slavil dvojnásobné vítězství jezdec týmu TR Motorsport CHEMWORK, tentokrát PETR TÜRK ml. s vozem Subaru WRX STI. Dvě druhá místa si vyjel německý jezdec HELMUT MAIER z týmu H+R Specialfedem z Pasova s VW Spiess-Golf. V prvním závodě třetí, ve druhém pátý, to je umístnění jezdce z Velkého Meziříčí JIŘÍHO VALLI s vozem Mitsubishi Lancer EVO 9. Obrácené pořadí, tedy páté a třetí místo patřilo MARCELU PAŠKOVI s BMW E30 z Bolatic u Opavy. Nejrychlejším jezdcem s historickým automobilem byl z týmu Alcore Motorsport KAREL FURIŠ z Velkého Újezdu u Olomouce s vozem Peugeot 205 GTI.

Jezdce MAVERICK HILL CLIMB CZECH čeká v polovině července – 15. a 16. další mistrovský závod na trati Vrbenského vrchu ve Vrbně pod Pradědem. 

Ředitel závodů a promotér Aleš Gänsdorfer

Za redakci MMZAV MHCC 2023: Jaromír Navrkal

Foto MMZAV MHCC: Jiří Navrkal