Tisková zpráva – úvodní zpráva k závodu XVI. Divácká 13° Maverick Hill Climb Czech 10. – 12. 9. 2021 Diváky u Hustopečí

08.09.2021 17:51

Předposlední, sedmý podnik, letošního seriálu Mezinárodních závodů automobilů do vrchu Maverick Hill Climb Czech a Maverick Slalom Trophy 2021 soudobých a historických automobilů se uskuteční o tomto víkendu od 10. do 12. září 2021 v jihomoravských Divákách nedaleko Hustopečí. Závod se uskuteční na trati dlouhé 2,4 km jako XVI. Divácká 13. Rekord trati drží Miloš Beneš (Ralt RT23) z loňského nedělního závodu časem 57,78 sekundy – 149,17 km/hod. a vítězství ze seriálu Mavericku by měl obhajovat rakouský jezdec Ferdinan Madrian (Norma M20FC), který loni zajel nejrychlejší čas v nedělním závodě 1:04,44 min. – 134,07 km/hod.

Časový harmonogram závodů

Jako prvnímu se musíme tentokrát věnovat časovému harmonogramu  sobotních a nedělních závodů. Po oba dva dny bude zahájeno ranní povinnou rozpravou ředitele závodu s jezdci (v 7.15 hodin). Sobotní program začne osmou hodinou dvěma tréninkovými jízdami slalomářů. Po té od 9.00 se uskuteční dvě tréninkové jízdy vrchařů. Po polední přestávce a slavnostním zahájení závodu, se od 12.30 hodin odjede první jízda slalomářů. Od půl druhé začne první závodní jízda vrchařů a po ní bude následovat druhá. Program uzavře zhruba od 17.00 hodin druhá jízda slalomářů. „K časovému programu nedělního závodu jsme se přiklonili po Albrechtickém vrchu, který se osvědčil s jednou tréninkovou jízdou a třemi závodními jízdami vrchařů“ sdělil k závodu ředitel a promotér Aleš Gänsdorfer. Nedělní program bude po povinné rozpravě zahájen v 8.00 dvěma tréninkovými jízdami slalomářů. Od 9.00 se uskuteční tréninkovájízda vrchařů a po ní bude od 10.45 hodin následovat jejich první závodní jízda. O půl jedné odstartuji slalomáři ke své první závodní jízdě. Vrchaři přijdou na řadu o půl druhé, druhou a následně třetí závodní jízdou. Do konečných výsledkou budou každému jezdci započítány dvě nejrychlejšíjízdy.Od 17.00 přijde na řadu druhá jízda slalomářů. Po oba závodní dny bude po osmnácté hodině připraveno vyhlášení nejlepších jezdců z obou seriálů.

Na koho se můžeme těšit na trati závodů

Ke dni uzávěrky přihlášek obsahuje seznam jezdců pro závod vrchařů 117 jezdců, u slalomářů je to 50 jezdců. Že se bude jednat v obou seriálech o závody na ostří nožů, svědčí fakt, že z desítky nejlepší jezdců v absolutním pořadí nechybí téměř nikdo. U vrchařů bude pokračovat souboj o titul letošního vítěze mezi Davidem Komárkem (Mc F1 EVO Komvet) a Jiřím Špalkem (Norma M20 F EVO), kteří jsou mezi jezdci se soudobými vozy na prvních dvou místech se stejným bodovým ziskem 121 bodů. V absolutním pořadí je o tři body lepší Jiří Špalek. Do dalšího pořadí budou chtít promluvit např. jezdci z Rakouska –  Ferdinand Madrian (Norma M20FC McLaren) a Andreas Stollnberger (Dallara 302) nebo i naši jezdci Michal Novický (Ligier JS49 Honda), Zdeněk Chudoba (Norma M20F), Marek Rybníček (KTM X-BOW GTX) či nejrychlejší žena Kristýna Fillová (Mitsubishi HULK 9). Mezi jezdci s historickými vozy je přihlášeno osm z desítky nejlepších – Petr Žáček (Audi Sport Quattro S1), Tomáš Homola (BMW E30), Miloš Zmeškal (formule Ralt 032), Petr Toušek (BMW 318is), Lukáš Dorinský (VW Golf mk2) či David Šplíchal (VW Golf Gti). I zde budou vyrovnané souboje od druhého místa za suverénem Petrem Žáčkem.

Mezi slalomáři se budou zcela jistě odehrávat tvrdé boje. Přihlášení jsou např. Milan Diblík Nissan 350Z), Michal Hanačík (Hoda Civic Type R), Radek Houska (Audi TT), Petr Toušek (BMW 318is) a řada dalších jezdců a také jezdkyň.

Za redakci MZAV MHCC Jaromír Navrkal