TISKOVÁ ZPRÁVA – PRVNÍ PODNIK MZA V AUTOSLALOM Maverick Rescue Euro Cup 2019 – ÚJEZD U BRNA – KVĚTEN 2019

04.06.2019 19:53

Úvodní závod letošního mezinárodního seriálu Maverick Rescue Euro Cup – MZA V AUTOSLALOMU se po jednoroční přestávce uskutečnil na trati dlouhé 2,6 km, na níž bylo umístěno sedm slalomových sekcí. Místem konání byl Újezd u Brna a trať vedla k památníku - Mohyla míru, který byl postavena na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova 2. 12. 1805. K sobotnímu závodu se prezentovalo 42 jezdců, v neděli jich startovalo 33.

Oba závody vyhrál 29letý jezdec z Jihlavy, Tomáš Homola z týmu SZP-VYSOČINA s vozem BMW E30. Svého největšího konkurenta, polského jezdce Piotra Szalase po součtu časů ze dvou závodních jízd porazil jak v sobotu (o 3,8 sekundy) tak i v neděli (2,53 sekundy). Ten startoval Nissanem 200 sx. Homola byl i nejrychlejší po oba dva dny mezi vozy skupiny AS HA1 a také třídě nad 2000 ccm. „Jsem spokojený s výsledkem i předvedeným výkonem“ zhodnotil krátce po skončení sobotního závodu vždy usměvavý Tomáš Homola. Po nedělním závodě byl ještě více spokojen, neboť si připsal dalších 40 bodů do celkového pořadí a je tak na čele se ziskem 80 bodů. Polák Szalas za dvě druhá místa si na své konto připsal 70 a je na druhé příčce, dvakrát vyhrál skupinu AS E1 a také třídu nad 2000 ccm.  V sobotu si dojel pro skvělé třetí místo absolutně jezdec z Křenovic Michal Žáček s vozem BMW 130i. V nedělním závodě se mu nepodařila úvodní jízda a zlepšení ve druhé jízdě přineslo celkově  osmnácté místo. Ve třídě AS E1 nad 2000 ccm se mu byl druhý a třetí a na své konto si připsal sobotní prvenství v Junior  Trophy, v neděli byl druhý. Po dvou závodech v absolutním pořadí má 35 bodů a patří mu šesté místo.  Čtvrté místo absolutně si v sobotu vyjel Jiří Kraus z Garage racing teamu s vozem Škoda 105S. Ten použil ve svém voze motocyklový motor Yamaha 1000. Ve skupině E1 skončil druhý a vyhrál ve třídě do 1400 ccm. V nedělním závodě měl nakročena opět k výbornému umístěn, zajel v první jízdě třetí nejrychlejší čas, ale po problémech druhou jízdu nedokončil a byl pro Krause konec závodu. Pro páté pořadí si dojela Kristýna Fillová z týmu KRTZ motorsport s vozem Mitsubishi EVO 5, která startovala pouze v sobotním závodě. Byla nejrychlejší ve skupině AS S1 a vítězství si připsala také ve třídě čtyřkolek nad 2000 ccm, prvenství vybojovala v hodnocení Dámské trofeje. Šesté v sobotu a třetí v neděli, to bylo umístění druhého z polských jezdců Artur Niederlinski s vozem Ford Focus rs a celkově s 58 body je průběžně třetí. Sedmá skončila slovenská vrchařská legenda Laco Kozmann ze SPORTLINE RACING TEAM se špičkovým vozem VW Scirocco. Ten se vrátil na závodní trať po několika létech a jak bylo vidět nic na svém umění neztratil. V neděli se mu nepodařila první jízda a nakonec se umístil až na dvacátémdevátém místě. Dalším jezdce jihlavského týmu SPZ-VYSOČINA byl Roman Houska s vozem BMW E46 M3. Ten v sobotu dojel na osmém místě a v neděli si hodně polepšil, když skončil na čtvrtém místě. Stejné pořadí mu patří po dvou závodech, když získal 52 bodů. S Alfou Romeo 156 GTA skončil na deváté příčce brněnský jezdec Jan Trněný z týmu Patera Motorsport a desítku nejrychlejších uzavřel Milan Diblík s vozem Lada 1600 MTX z týmu KZM racing.

Ve výsledkových listinách nedělního závodu se v elitní desítce objevili jednak jezdci, kteří absolvovali pouze tento závod nebo ti, kteří byly v sobotním závodě v pořadí za elitní desítkou. Mezi novice patřil čtvrtý v pořadí, slovenský jezdec Martin Filípek z týmu Nanodry.sk s vozem Honda Crx. Za ním skončil jeho krajan Roman Šedivý s další Hondou, tentokrát Civic z týmu JPRacing. Sedmé místo patřilo Lukáši Markovi, který v sobotu skončil na šestnáctém místě. Ten startoval s BMW 328i v barvách týmu Historic racing club Jihlava. Po čtrnáctém místě v sobotu skončil na osmé příčce Filip Krejčí z týmu HOKRmotors na voze Subaru Impreza WRX STI RA. Vyrovnané výkony v obou závodech v sobotu 11. a v neděli 9. místo, předvedl Lukáš Nastoupil s další Hondou CRX týmu PNTH a současně vyhrál i nedělní závod v kategorii Junior Trophy. Za tato umístění získal 36 bodů je na pěkném pátém místě průběžného pořadí. Do desítky nejlepších se dostal další slovenský jezdec Jaroslav Pienčík z JPRacingu s Hondou Civic.

V klasifikaci Dámské trofeje vyhrála sobotní závod Kristýna Fillová, druhá skončila s Volvem 480 z týmu AV Díly Praha olomoucká jezdkyně Natálie Štěpánková, která pak v neděli skončila na prvním místě. V průběžném pořadí je na vedoucí pozici Štěpánková s 35 body, druhá je Fillová s 20 body.

V Juniorské trofeji je po dvou závodech na čele Lukáš Nastoupil se 35 body, druhý je Michal Žáček s 32 body, 27 bodů získal třetí Adam Králík a 20 bodů na svém kontě má čtvrtý v pořadí Petr Turk.

Redaktor Jaromír Navrkal

Oficiální redakce MZA AUTOSLALOM Maverick Rescue Euro Cup 2019