Tisková zpráva: POZVÁNKA – IV. GMS Albrechtický kopec, III. Memoriál Jiřího Lose – Albrechtice u Lanškrouna 2023

03.08.2023 05:20

K nejvýznamnějším závodům automobilů do vrchu u nás patří zcela určitě Albrechtický kopec, bývalý závod do vrchu Laudon v Lanškrouně. Na trati dlouhé 4 km se závodilo od poloviny sedmdesátých let a v roce 1984 se zde uskutečnil poprvé závod Mistrovství Československa. V roce 1989 se jelo naposled a k obnově závodů došlo v roce 1997 a tradice byla ukončena po roce 2011, když důvodem byl velice nekvalitní povrch komunikace, na níž se závody jely. Letos se uskuteční IV. GMS Albrechtický kopec a III. Memoriál Jiřího Lose ve dnech 18. - 20. srpna 2023.

Novodobá historie tohoto závodu do vrchu se začala psát v roce 2019 nultým ročníkem GMS Albrechtického kopce, což je od tohoto roku nový název závodu, jehož pořadatelem byly společně Maverick Rescue z.s. a GMS Racing Team a GMS Hadice a Pryže. Jednalo se o volný Mezinárodní závod automobilů do vrchu pro celou střední Evropu, jehož název byl Maverick Rescue Euro Cup 2019. Při něm si chtěli pořadatelé otestovat celou trať s novým povrchem z hlediska bezpečnosti pro případné pořádání i dalších závodů, jako např. i Mistrovství České republiky. Vše dopadlo dobře, absolutní vítězství z prvního závodu si odvezl Martin Vondrák, který startoval s formulovým vozem Tatuus, v neděli byl nejrychlejším jezdcem Miloš Beneš na Oselle FA30.

První ročník se uskutečnil v závěru srpna roku 2020 a to společně Maverick Rescue Euro Cup se závodem Mistroství České republiky. Do obou seriálů prošlo technickou a administrativní přejímkou více jak 160 vozů a jezdců. Bohužel již při první sobotní tréninkové jízdě došlo k těžké havárii na devátém úseku trati, nedaleko zatáčky U Jeptišek, kde vysoké rychlosti vyjel mimo trať Jiří Los s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX a zaplatil daň nejvyšší, při tom co nejvíc miloval. Sobotní závod byl po této události ukončen a po dohodě s jezdci se jako uctění Jirkovi památky uskutečnil nedělní závod. Vítězství si připsal přední jezdec evropského šampionátu, Francouz Sébastien Petit na voze NOVA Np1-4  Honda.

Od druhého ročníku je závod zároveň i Memoriálem Jiřího Lose, kdy jezdci, přátelé a kamarádi zavzpomínali a uctili památku Jirky u nově postaveného pamětního pomníčku, který nechal vybudovat promotér a ředitel série Maverick Hill Climb Czech a společnost Maverick rescue z.s. Králem obou závodů Maverick Hill Climb Czech 2021 byl Miloš Beneš s Osellou FA30, který v první nedělní jízdě dosáhl času 1:28,57 min. a tím vytvořil stávající rekord závodní tratě.

Loňský, prozatím poslední ročník Albrechtického kopce se potýkal s nepřízní počasí, které prověřilo jednak um jednotlivých jezdců, ale také organizační schopnosti celého štábu pořadatelů. Tentokrát jely obě série, v Maverick Hill Climb Czech 2022 byl v sobotním závodě nejrychlejší David Komárek na voze Mcf 1 EvO Komvet, druhý závod vyhrál rakouský jezdec Ferdinand Madrian s Normou M20FC. V mistrovství ČR se o vítězství podělili v sobotu Marek Rybníček na KTM GTX-Bow a v neděli Miloš Beneš s Osellou FA30.

V současné době jsou již spuštěny přihlašovací systémy pro závodní víkend na IV. Albrechtický kopec a III. Memoriál Jiřího Lose, který se uskuteční o víkendu 18. - 20. srpna 2023. Diváci se již jako tradičně díky oblíbenosti tratě u jezdců mohou těšit na kompletní českou vrchařskou elitu již tradičního Mezinárodního seriálu pro celou Evropu v závodech automobilů do vrchu Liqui Moly Maverick Hill Climb Czech 2023. Tak Liqui Moly Mistrovství České republiky v závodech soudobých a historických automobilů do vrchu.

Kromě závodního programu se letos mohou diváci těšit i na plnohodnotný doprovodný program, kdy na trati v rámci ukázkových jízd představí špičkový čeští motocyklový jezdci závodící na přírodních okruzích Lukáš Cage, Lukáš Šprojcar a několikanásobný účastník legendárního závodu Tourist Trophy na ostrově MAN Kamil Holán. Nejmladší závodnická generace se představí za volantem Raccer Buggyn s obsahem motoru 125 ccm v ukázkových jízdách Michaela Kunerta a Jakuba Nováka a pohled do historie divákům nabídnou jízdy legendárních vozů Porsche a formulového vozu MTX1-06.

Program závodního víkendu zahájí v pátek 18. srpna 2023 od 16:00 hod technické a administrativní přejímky, které budou přerušeny, tak aby v 18:00 společným výjezdem k pamětnímu místu jezdci, přátelé, kamarádi a organizátoři uctili památku a zavzpomínali na Jiřího Lose. Sobotní program 19. srpna 2023 zahájí od 8:30 hod. série dvou tréninkových jízd, na které navážou od 12:30 hod dvě závodní jízdy. Nedělní program 20. srpna 2023 zahájí v 8:00 jedna tréninková jízda a od 10:15 hod. již budou probíhat tři závodní jízdy. Po oba dny je naplánováno slavnostní vyhlášení vítězů v 18:30 hod.

Na závěr nám dovolte poděkovat za spolupráci, bez které by se jen těžko závodní víkend uskutečnil, samosprávám města Lanškrouna, obce Albrechtice, Policie České republiky a Pardubického kraje pod záštitou hejtmana kraje Martina Netolického se závodní víkend na IV. Albrechtickém kopci a III. Memoriál Jiřího Lose, uskuteční.

Za organizační výbor Maverick rescue z.s.

Ředitel závodů a promotér Aleš Gänsdorfer

Za redakci MMZAV MHCC Jiří Navrkal

Foto MMZAV MHCC: Jiří Navrkal