Tisková zpráva po druhém podniku MZAV Maverick Hill Climb Czech a třetím podniku MZAV Maverick Slalom Trophy – 4. Vírské serpentiny 2021 Bystřice nad Pernštejnem

06.07.2021 10:05

Již po čtvrté se sjela plejáda účastníků o posledním červnovém víkendu do Víru, aby zde bojovala o body do letošních seriálů závodů automobilů do vrchu - Maverick Hill Climb Czech 2021 a Maverick Slalom Trophy 2021. Technickými a administrativními přejímkami prošlo 98 startujících pro závod vrchařů a 42 pro slalomový závod.

MHCC - soudobé vozy

Na trati dlouhé 2,9 km vedoucí kolem říčky Bystřice směrem od Víru na Bystřici nad Pernštejnem, se letos nejlépe dařilo dvěma  jezdcům z Rakouska, Ferdinandu Madrianovi (SKI Modřice/Mad Racing Power) na voze Norma M20FC McLaren a Andreasi Stollnbergerovi (Team Terschl Austria) s formulovým vozem Dallara 302. Madrian vyhrál sobotní závod, v neděli musel po první jízdě odstoupit pro závadu elektroniky v jeho voze. Přesto mu v průběžném pořadí patří druhá příčka mezi soudobými vozy se 42 body. Stollnberger si vyjel ve Víru za sobotní čtvrté místo a nedělní vítězství třicet bodů, celkově jich má 38 a patří mu průběžné třetí místo.  Úspěšně si vedl sudoměřický jezdec Michal Novický (REC Group) s Ligierem JS49 Honda, který si připsal druhé a třetí místo a s celkovým počtem 45 bodů se posunul na vedoucí příčku po dvou odjetých podnicích. Šestý v celkovém pořadí je Zdeněk Chudoba (Powertti) s vozemNorma M20F ze Štěoánova s 31 body. Ten v sobotu skončil třetí, v neděli pak dojel druhý. S vozem BMW 340i e30 se letos stále zrychluje František Grüner (Grüner Motorsport) z Trstěnice. V sobotu mu patřilo šesté místo, v neděli byl čtvrtý a celkově se se 17 body zařadil do elitní desítky, když mu patři devátá příčka. Dvakrát pátou pozici si vyjela nejrychlejší žena ve startovním poli, Kristýna Fillová (KRTZ motorsport) s Mitsubishi HULK 9 a v průběžném absolutním pořadí je na sedmém místě s 22 body.  Sedmé a osmé místo patřilo Martinu Jermanovi s vozem Lamborghini Huracar GT3, který uzavírá v celkovém hodnocení elitní desítku se 13 body. S dalším vozem Lamborghini, tentokrát Gallardo GT3 startoval Zdeněk Kmínek (Liqui Moly), ten dojel dvakrát devátý a se čtyřmi body je na čtrnáctém místě průběžného pořadí. Novou tváři mezi vrchaři a také slalomáři byl Roman Blažek (Oliver Motorsport) z Křenovic s vozem Mitsubishi Lancer EVO. Tomu patřilo v sobotu osmé místo, v neděli se o jedno místo ještě zlepšil a celkově je dvanáctý se ziskem 7 bodů. V nedělním závodě se s formulovým vozem Gloria B4/5 blýskl skvělým šestým místem Lukáš Studený (Alcore Motorsport) za něž získal 6 bodů a je na třináctém místě. V sobotu si připsal první mistrovský bod Milan Bobek jun. (MB racing team) s vozem Mitsubishi Lancer WRC 05. Stejné místo a jeden bod si připsal tentokrát „smolař“ David Komárek (KRTZ motorsport). Tomu ve druhé sobotní jízdě vypověděla službu elektronika v jeho voze Mc F1 EVO a závod pro něj skončil. Hojivou náplasti byla pro něho první sobotní jízda, v níž překonal tři roky starý rekord Ferdinanda Madriana (1:21,70 min.), kde Komárek zajel čas 1:20,41 min. (průměrná rychlost 129,834 km/hod.) Nakonec Komárek „urval“ alespoň jeden bod v nedělním závodě, kde startoval s vozem Mitsubishi Lancer EVO 5 jako dablér s týmovým kolegou Milanem Motálkem.

MHCC – historické vozy

Suvereně vyjel do nové sezóny loňský vítěz mezi historiky, turnovský jezdec Petr Žáček (LEGENDY) s vozem Audi Sport Quattro S1. Po vítězství na Slováckém kopci v Násedlovicích si připsal na své konto další dvě prvenství i ve Víru a s 80 body vévodí absolutnímu pořadí. Sedmadvacet bodů získal za třetí a druhé místo jezdec jihlavského týmu SPZ-VYSOČINA Tomáš Homola s vozem BMW E30a je s 54 body na průběžném druhém místě. V sobotu druhou příčku obsadil rakouský jezdec Markus Pirkner na voze VW Scirocco 16V, čtvrtý dojel Petr Haviger (Haviger motors) s Renaultem Clio. Dvě pátá místa mezi historiky vybojoval jezdec z Břeclavi Petr Toušek (Millers Oils) s vozem BMW 318is a stejné pořadí mu patří v celkovém hodnocení, kde má 24 bodů. V nedělním závodě se do nejlepší pětice probojoval Pavel Kopeček s formulovým vozem MTX 1-02, který obsadil třetí místo (v sobotu byl sedmý) a celkově mu patří skvělé třetí místo se 34 body. Při letošní premiéře skončil David Šplíchal  (garage flora) s VW Golf gti v neděli na čtvrtém místě  v sobotu byl šestý a se 16 body mu patří celkové sedmé místo.

MHCC – Lady Trophy

V Dámské trofeji tentokrát byly hodnoceny pouze dvě startující ženy. Vítězství dvakrát získala Kristýna Fillová, která si s 80 body upevnila celkovou vedoucí pozici. Dvě druhá místa patřila mladé Rakušance Victorii Schütz (MSC Mühlbach) s voze VW Golf 1, která má celkově na svém kontě 57 bodů a je druhá.

MHCC – Junior Trophy

Celkem čtyři jezdci do 20 let se představili v samostatném hodnocení juniorské trofeje. Skvěle si vedl, opět olomoucký Lukáš Nastoupil (PNTH) s vozem Honda CRX, který oba závody vyhrál a je bezpečně s 80 body na vedoucí pozici. S Toytou MR vybojoval dvě druhá místa Michal Melša (TRT Polička), kterému s 60 body patři celkově druhá pozice. Dvakrát třetí skončil Adam Franta (TWR racing) s Fordem Fiestou Mk4 a za tato umístění mu patří celkové čtvrté místo s 24 body. Čtvrtá místa obsadila již zmiňovaná mladá Rakušanka Victorie Schütz, která po dvou podnicích má 38 bodů a patří ji třetí příčka.

Další závod budou vrchaři absolvovat o víkendu 9. - 11. července 2021 při MANN-FILTER XXXX. Zámeckém vrchu v Náměšti nad Oslavou.

 

 MST -  slalom celkově

Hegemonii kartcrossových strojů ve Víru přerušil v sobotním závodě Roman Blažek (Oliver Motorsport) s vozem Mitsubishi Lancer EVO z Křenovic. Ten byl nejrychlejší v obou závodních jízdách a za vítězství si připsal 40 bodů a je na osmnáctém místě. V nedělním slalomovém závodě již nestartoval. K sobotnímu druhému místu si připsal nedělní vítězství Michal Cupák (Rajhrad motors racing team) se strojem Kartcross Suzuki GSXR 600 za což získal 75 bodů a s celkovým ziskem 150 bodů mu patří čtvrté místo. Starší z bratrů Cupaků Martin, si vyjel třetí a čtvrté místo, celkově má 122 bodů a je pátý. Vedoucí průběžnou pozici i přes sobotní výpadek udržel loňský absolutní vítěz mezi slalomáři Marek Novák (NM Racing) z Pardubic se strojem Kartcross Kamikaz 3 Honda. Ten obsadil druhé místo v nedělní závodě a celkově má 190 bodů.  Druhý je v průběžném pořadí po Vírském slalomu Michal Hanačík (Puglife) ze Zlína s vozem Honda Civic Type R. Ten si připsal body za sobotní čtvrté a nedělní třetí místo a celkem jich má 164. V sobotu skončil v elitní pětce Michal Kurbel (Kovomk) ze slovenské Prievidze s vozem Škoda 125L a v nedělním závodě pak s vozem Nissan 350Z  Milan Diblík (KZM Racing team) ze Zlobice, kterému patří průběžné třetí místo se 154 body.

MST – Lady Trophy

Šest vítězství a 120 bodů má na svém kontě po třech odjetých podnicích olomoucká závodnice Natálie Štěpánková (AV Díly Praha) s vozem Volvo 480 a je suvereně na prvním místě. Dvě druhá místa si připsala Blanka Dobrovolná (Skalda Racing)  s vozem Citroen C2 VTS ze Zahrádky u Náměště nad Oslavou a získala za ně 30 bodů a celkově jich má 75 a patří ji druhá příčka. Třetí pořadí patřilo v obou závodech závodnici z Třebíče – Lence Hrubanové (Skalda Racing) s vozem Peugeot 206cc za něž získala 24 bodů a v celkovém hodnocení je třetí se 71 body. V sobotu ještě bodovali na čtvrtém místě Hana Cupáková z Brna na BMW 3018ti a Marta Slováková se Škodou Fabia. V neděli si připsaly body ještě Anna Kimlová (Auto Classic Club Brno) BMW 318ti a Michaela Türková (TRmotorsport) s vozem Audi TT.

MST – Junior Trophy

V této kategorii, bodovali pouze dva soutěžící. V sobotu zvítězila a v neděli byla druhá Marta Slováková, získala 35 bodů a posunula se na celkově druhou příčku se 69 body. Za nedělní vítězství si připsal 20 bodů Matěj Hroch (STK Okříšky RT) s vozem Mitsubishi Colt a celkově má 47 bodů a je na čtvrtém místě.  

Slalomový seriál bude pokračovat 1. srpna 2021 na trati brněnského Automotodromu.

 

Za redakci MZAV MHCC a MST Jaromír Navrkal, foto Jiří Navrkal

V Třebíč, 1, 7. 2021