Tisková zpráva: Náměšť nad Oslavou přivítá o víkendu účastníky již čtyřicátého ročníku Zámeckého vrchu.

07.07.2021 08:58

O víkendu 10. a11.července 2021 se v Náměšti nad Oslavou uskuteční jeden z nejvýznamnějších automobilových závodů v Kraji Vysočina, MANN-FILTER Zámecký vrch 2021. Závodní trať okolo náměšťského zámku, která je dlouhá 2030 m přivítá účastníky třetího podniku seriálu Mezinárodních závodů automobilů do vrchu MaverickHillClimb Czech 2021.

Pořadatelé z ASK Náměšť nad Oslavou se museli z důvodů preventivních opatření proti šíření nemoci Covid-19, v podobě zákazu konání všech hromadných akcí, vzdát snahy uspořádat závod ve svém tradičním květnovém termínu a pokusit se odjetzávod automobilů do vrchu v náhradním termínu, což se díky přispění dotčených institucí nakonec povedlo. O tom, že se bude jednat o velice kvalitní sportovní podnik, svědčí zaplněný seznam přihlášených ještě před termíny jeho uzávěrky. Jasnou podobu startovních listin pro víkendové závody na jubilejním XXXX. ročníku MANN-FILTER Zámeckého vrchu určí až páteční administrativní a technické přejímky jezdců, kteří do Náměště nad Oslavou přijedou.

Při pohledu do seznamů přihlášených se dá již dnes s jistotou říci, že letošní ročník závodů bude patřit mezi jedny z nejlépe obsazených v celé historii pořádání závodu. Jubilejní 40. ročník závodů automobilů do vrchu není bohužel zařazen do kalendáře letošního Mistrovství České republiky, přesto diváci nebudou o nic ochuzeni. Převážná část jezdců republikových závodů figuruje v seznamu přihlášených a tím jasně ukazují na oblíbenost závodů pořádaných v Náměšti nad Oslavou. Mezi aspiranty na umístění na stupních vítězů budou patřit určitě rakouští vítězové předcházejících závodů na Vírských serpentinách Ferdinand Madrian na voze Norma M20FC nebo Andreas Stollnberger na formuli Dallara 302, kteří svedou souboje proti chronometru s českými rychlíky na sportovních prototypech Michalem Novickým, Zdeňkem Chudobou, Jiřím Špalkem, Davidem Dědkem nebo na formuli F3000 Lola B03/51 Václavem Janíkem. Domácí diváci jistě budou držet palce regionálním jezdcům, kteří jistě budou atakovat přední příčky, v čele s trojnásobným absolutním Mistrem ČR v závodech automobilů do vrchu Davidem Komárkem, který bude na trati Zámeckého vrchu soutěžit s McLarenem F1 EVO nebo nejrychlejší ženě závodního pole Kristýně Fillové na Mitsubishi Hulk 9.

Jako téměř každý rok.  si pro diváky připravil překvapení na letošní jubilejní MANN-FILTER Zámecký vrch 2021, domácí náměšťský jezdec Marek Rybníček. Ten si před sezónou pořídil novinku rakouské továrny KTM,  supersport KTM X-BOW GTX. Tato sezóna je pro Marka Rybníčka testovací, aby připravil a nastavil čistě okruhový speciál pro příští vrchařskou sezónu, ve které by chtěl s tímto speciálem startovat v kompletním seriálu Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu 2022. 

Za zmínku jistě stojí i početná mezinárodní účast závodníků z Německa Rakouska nebo Slovenska, včele s Rakušany startujícími na formulíchTatuus Master, ChristianaFerstlaa jeho manželku Sigrid Ferstlovou. Diváci se mhou těšit i na start nestora závodů automobilů do vrchu, rakouského jezdce Felixe Pailera na monstrózní Lancii Delta Integrále.

Jak už bývá tradicí, tak si závody v Náměšti nad Oslavou nenechá ujít ani početné zastoupení regionálních jezdců, kterých je pro letošní ročník přihlášena téměř třicítka. 

Pořadatelé pro návštěvníky MANN-FILTER Zámeckého vrchu každoročně připravují doprovodný program. Bohužel pro letošní rok je situace hodně komplikovaná. Díky uvolnění opatření a nejistotě jejích dalšího vývoje, se naplno rozjely všechny motoristické disciplíny, které se snaží co nejvíce závodit v této době a tím dochází ke kolizi termínů jednotlivých akcí. Přesto pořadatelé věří, že si diváci jistě přijdou na své. Jedinou zatím jistotou je, že oblohu nad Náměští nad Oslavou v sobotu 10. července ve 22. hodin rozzáří slavností ohňostroj, který se bude odpalovat od místní sokolovny.

„Velice nás těší zájem závodníků o start na jubilejním čtyřicátém ročníku MANN-FILTER Zámeckém vrchu 2021, přesto že není součástí letošního kalendáře Mistrovství ČR v závodech automobilů do vrchu. Před sezónou jsme stáli před rozhodnutím, před které nás postavila nově delegovaná kopcová komise Autoklubu ČR, které zvolila pro letošní sezónu koncept pořádání samostatných podniků MČR bez součástí doprovodných pohárových závodů tak jak to bývalo zvykem po několik posledních sezón. Nakonec jsme se rozhodli pro variantu pořádání Mezinárodních závodů automobilů do vrchu MaverickHillClimb Czech 2021. Již pohled do seznamu přihlášených jezdců nám dává za pravdu, že jsme udělali dobře. Startovní pole neztratilo svoji kvalitu, ba naopak se rozrostlo což jasně svědčí o oblíbenosti náměšťské tratě a úrovni pořádané akcea diváci se budou mít na co dívat.  Příprava letošního ročníku opět poznamenaly restrikce a preventivní opatření při pořádání sportovních podniků a hromadných akcí, na jejichž základě jsme byli opět nuceni se vzdát myšlenky pořádání závodů v tradičním květnovém termínu. V současné době nám dělá trošku vrásky na čele stále se měnící podmínky pro pořádání hromadných akcí s ohledem na preventivní opatření proti šíření nemoci Covid-19, která jako pořadatel musíme zabezpečit. Prosíme tímto všechny diváky, kteří mají v plánu navštívit naše závody, aby pečlivě sledovali naše sociální sítě a oficiální internetové stránky, na kterých tyto aktuální informace najdou. V neposlední řadě prosíme tímto všechny diváky o respektování těchto opatření, aby dbali pokynů pořadatelů pro zachování své vlastní bezpečnosti, ale i zajištění bezpečnosti soutěžícím a klidnému průběhu samotného závodu. Pevně věřím, že to všichni v této složité době zvládneme, tak aby se jezdci i diváci za námi do Náměště nad Oslavou opět vraceli " řekl před závodním víkendem ředitel závodu Ivan Rybníček.

Časový program závodů po oba dny zahajuje ranní trénink v 8.00 hodin, první závodní jízda bude v sobotu odstartována ve 13.00 hodin, v neděli pak o půl hodiny později z důvodu slavnostního zahájení, které se uskuteční v prostoru startu ve 13.00 hodin. Vlastním závodům bude předcházet technická a administrativní přejímka vozů a jezdců, která proběhne v pátek 9.7.2021od 16.00 hodin.

Více aktuálních informací na www.zamecky-vrch.cz a www.maverickrescue.cz/

 

Tisková zpráva: Autosport klub Náměšť nad Oslavou v AČR – 7.7.2021