Tisková zpráva k 6. podniku závodů automobilů do vrchu PRAMOS XV. Divácká13° DIVÁKY U HUSTOPEČÍ 11. – 13. 9. 2020

10.09.2020 22:58

Malebná obec Diváky nedaleko Hustopečí bude o tomto víkendu 12. a 13. Září 2020 místem konání jubilejního XV. ročníku automobilových závodů do vrchu.  Bude se jednat o šestý podnik mezinárodního závodu automobilů Maverick Rescue Euro Cup 2020, který bude v sobotním programu rozšířen o čtvrtý závod  MRS – TROPHY slalomářů. Součásti bude také čtvrtý závod AUTOKLUB Mistrovství České republiky soudobých a historických automobilů a České Trofeje.

K termínu ukončení přihlášek je dohromady na seznamech do všech tří seriálů téměř 170 jezdců a jezdkyň. Mezi přihlášenými jsou rakouští jezdci týmu SKI Modřice/Mad Racing Power Ferdinand Madrian, vedoucí celého seriálu s vozem Norma M20FC a nestor vrchařských závodů Felix Pailer (Lancia Delta Integrale). Na seznamu stále chybí manželská dvojice Sigrid a Christian Ferstlovi a to z důvodu, že formule Tatuus Sigrid není ještě ve stavu ke startu v závodech. Dalšími jsou Stefan Promok (Mitsubishi EVO8) či Erik Eder (VW 2000). Z domácích jezdců jsou přihlášeni do kategorie soudobých vozů Michal Žáček (BMW 130i), Radek Kolbábek (Ford Sierra 4000), Milan Motálek (Mitsubishi Lancer VII), David Borkovec (Škoda Fabia TDi), s formulovými vozy pak Petr György (Formule König), Jan Osladil st. (Formule Opel Lotus) nebo Jiří Kopeček (Opel Lotus 2.0). Mezi jezdci s historickými automobily nechybí např. vedoucí Petr Žáček (Audi Sport Quattro S1), druhý v pořadí Tomáš Homola (BMW E30) ale i třetí Lukáš Dorinský (VW Golf mk2). Více jak čtyřicítka soutěžících je přihlášeno do seriálu MRS-TROPHY slalomu. Mezi favority budou zcela určitě patřit Radek Neveselý (Seat Leon), Petr Türk (Subaru Impreza WRX STI), sourozenci Martin a Michal Cupákovi (Kartcross Suzuki Gsrx). Zde je také přihlášena řada žen, Natálie Štěpánková (Volvo 480), Lenka Hrubanová (Peugeot 206 cc), Irena Bauer (VW 11Brouk) nebo Michaela Türková (Audi TT) či Hana Cupáková (BMW 318ti).

V seznamu pro republikový závod AUTOKLUB Mistrovství ČR do vrchu jsou téměř všichni jezdci z první elitní patnáctky průběžného pořadí v čele s Milošem Benešem (Osella FA30), který je dosavadním nejrychlejším jezdcem Divácké 13. Rekord vytvořil v roce 2009 na voze Ralt RT23 a ten je 57,83 sekundy. Dalšími jsou např. Petr Trnka (Ligier JS53 EVO2), David Komárek (McF1 EVO), Václav Janík (Norman M20FC Turbo) nebo Marek Rybníček (Škoda Fabia R5) a také nejrychlejší žena Kristýna Fillová (Mitsubishi Black 9). Z historiků to jsou např. dva jezdci na formulových vozech -  Miloš Zmeškal (Ralt RT 32) a Petr Tykal (MTX 1-03).

„Závod v Divákách má svoji tradici, vždyť letos se jede již po patnácté. Každý závod je stále těžší zorganizovat a to zvláště v době, kdy se opět zvětšuje počet nakažených Covid-19 v naší republice. Proto apeluji na všechny, účastníky víkendových závodů – závodníky, mechaniky, jejich rodinné příslušníky a samozřejmě i na diváky, aby jste dodržovali v těchto dnech stanovená pravidla proti šíření nákazy.. Dále se chci zmínit o bezpečnosti a to jak jezdců tak i diváků.  Hlavně, Vy diváci, sledujte závody jen z prostorů, které Vám pořadatel vytýčil jako bezpečné a dbejte pokynů pořadatelů a traťových komisařů“ sdělil ředitel závodů a promotér Aleš Gänsdorfer.  

Vlastním závodům bude v pátek 11. září 2020 předcházet od 16.30 do 21.30 hodin administrativní a technická přejímka jezdců a závodních vozů. Před zahájením tréninkových jízd po oba dva dny se uskuteční od 7.15 hodin v prostoru startu povinná rozprava jezdců s ředitelem závodů.  V sobotu bude zahájen cyklus tréninkových jízd v 7.45 hodin MZAV MRS – TROPHY. Program bude pokračovat tréninkovými jízdami MREC, Autoklubu MR a České Trofeje. Úvodní závodní jízda bude zahájena ve 12.30 hodin a v 19.00 se uskuteční vyhlášení vítězů všech tří závodů. V neděli vzhledem k tomu, že se pojedou pouze závody dvou seriálů, začnou tréninkové jízdy v 8.00 hodin a start první závodní jízdy bude ve 13.00 hodin, vyhlášení vítězů pak v 18.30 hodin.

Redaktor: Jaromír Navrkal

Foto: Jiří Navrkal

Oficiální redakce MZAV Maverick Rescue Euro Cup 2020