Tisková zpráva – IX. Memoriál Stanislava Firtla / 21° Slovácký kopec Maverick Rescue Euro Cup v AUTOSLALOMU 22.-23. 6. 2019

01.07.2019 18:15

Vítězství ve slalomu si rozdělili Roman Houska s Tomášem Homolou

Více jak čtyřicítka jezdců se postavila na start dvoudenních závodů v autoslalomu na 21. Slováckém kopci v Násedlovicích. Jednalo se o druhý podnik letošního seriálu Mezinárodních závodů Maverick Rescue Euro Cup 2019 automobilů v autoslalomu. Stejně jako jezdci v závodu do vrchu absolvovali v sobotu slalomáři po dvou tréninkových jízdách pouze jednu závodní. Už ta byla ovlivněna začínajícím deštěm, což mělo za následek, že se někteří jezdci jedoucí na vodě neprobojovali na přední pozice. Nedělní závod proběhl za ideálních podmínek.

První absolutní vítězství si z Násedlovic odvezl ze sobotního závodu jezdec jihlavského týmu SPZ-VYSOČINA Roman Houska na voze BMW E46 M3, který zajel nejrychlejší čas 1:44,81 min. Se ztrátou 1,53 sekundy dojel na druhém místě jeho stájový kolega Roman Homola s BMW E30. Na třetí místo se probojoval slovenský jezdec Jaroslav Pienčík týmu JPRacing ze Senice na voze Honda Civic. Na čtvrtém místě skončil brněnský Lukáš Štelc z týmu KAPS Automatic s vozem Mitsubishi Evolution IX. V úvodním závodě na v Újezdě u Brna startovali dva polští jezdci, kterým se tato disciplína natolik zalíbila, že přijeli i do Násedlovic.  Piotr Szalas s Nissan 200sx byl pátý a s Fordem Focus rs byl Artur Niederlinski byl sedmý. Mezi ně se na šesté místo vklínil další jezdec ze slovenské Senice, Martin Filípek startující s vozem Honda Crx. Osmý byl Adam Zavřel na Citroenu Saxo VTS, devátý Filip Horníček se Škodou Feclia a desítku nejrychlejších uzavřel kroměřížský jezdec týmu KZM racing Milan Diblík na vyšperkovaném voze Lada 1600 MTX.

V nedělním autoslalomu kraloval Tomáš Homola, když vyhrál obě jízdy v celkovém čase 3:08,61 min., ale na „paty“ mu silně šlapal Lukáš Štelc, který zaostal za vítězem o pouhou 1,08 sekundy. Třetí a čtvrté místo obsadili polští jezdci v pořadí Szalas a Niederlinski. Pátý byl sobotní vítěz Roman Houska, šestý skončil Jaroslav Pienčík. Na dalším místě byl Jiří Kraus z týmu Garage Racing Team s vozem Škoda 105S, který má v tomto voze jako hnací agregát motocyklový motor Yamaha 1000. Osmý nejrychlejší byl z Historic  Racing Clubu Jihlava Lukáš Marek na voze BMW 328i, deváté místo obsadil s vozem

Škoda 130 RS Milan Bystrý a konečně desítku nejlepších uzavřel Adam Králík se Citroenem Saxo VTS.

Po dvou odjetých podnicích je na čele hodnocení Tomáš Homola, který získal celkem 155 bodů, druhý je Polák Piotr Szalas se 130 body a třetí je Roman Houska, který má na svém kontě 120 bodů. O osm bodů méně má druhý z Poláků Artur Niederlinski, který je čtvrtý a páté místo patří Jaroslavu  Pienčíkovi se 76 body.

Samostatně byla hodnocena soutěž vypsaná pro startující ženy – Lady Trophy. V obou závodech bylo stejné pořadí, vítězství získala olomoucká jezdkyně Natálie Štěpánková z týmu AV Díly Praha na voze Volvo 480. Druhá skončila Kateřina Palajová z KZM Racingu na voze VW Golf II a třetí byla Irena Bauer z hodonínského týmu Bauer Racing  jejímž závodním náčiním byl VW 11 Brouk. V celkovém hodnocení vede Štěpánková se 75 body, druhá je Palajová s 30 body, třetí pak Fillová a čtvrtá Bauer, obě získali po 20 bodech.

Do soutěže Junior Trophy bodovali dva jezdci – dvojnásobný vítěz Adam Králík a druhý Petr Türk se Škodou Felicii. Králík celkově vede se 67 body, na druhé místo posunul s 50 body Türk, třetí je Lukáš Nastoupil s 35 body a čtvrtý je s 32 body Michal Žáček.

Třetí závod autoslalomu se uskuteční v sobotu 10. srpna 2019 na Polygonu Automotodromu Brno.

Redaktor Jaromír Navrkal

Foto Jiří Navrkal

Oficiální redakce MZA AUTOSLALOM Maverick Rescue Euro Cup 2019