Tisková zpráva: IV.GMS Albrechtický kopec, již klepe na dveře18.-20.2023 Albrechtice u Lanškrouna “III. Memoriál Jiřího Lose“

17.08.2023 07:07

Jen několik desítek hodin nás dělí od zahájení IV. GMS Albrechtického kopce a III. Memoriálu Jiřího Lose v závodech automobilů do vrchu v Lanškrouně. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších závodů, který nesl název od svých začátků Laudon, a v novodobé historii Albrechtický kopec. Letos se uskuteční ve dnech 18.-20. srpna a na trati dlouhé 4 km budou bojovat o body jezdci dvou sérií – Mezinárodního mistrovství závod LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH a LIQUI MOLY MISTROVSTVÍ ČR soudobých a historických automobilů.

Pohled do listin přihlášených jezdců do obou sérií signalizuje, že mohou pořadatelé očekávat velice kvalitní podnik. V pondělí 14. srpna bylo ukončeno přijímaní přihlášek, k tomuto datu bylo 94 jezdců v MMZAV MHCC a 71 v Mistrovství ČR. Mezi přihlášenými jsou v obou sériích téměř všichni předníjezdcia to jak absolutního pořadí, tak i ve třídách a také jezdci ze zahraničí. V MMZAV MHCC si to zcela určitě rozdají první v pořadí Petr Türk s Mitsubishi Lancer EVO IX se druhým, Jiřím Špalkem s Normou M20F. K favoritům na předníumístění by měli patřit Petr Vávra s Mitsubishi Lancer EVO 8 či Filip Krejčí se Subaru Impreza Type RA. Mezi jezdci s historickými automobily jsou přihlášeni oba nejlepší, vedoucí Petr Žáček s Audi Sport Quattro S1 a druhý v pořadí Michal Polehla s Hondou CivicEE9. Mezi startujícími,  ze zahraničí se soudobými vozy by se měli objevit manželé Siegrid Eva a Christian Ferstlovi s formulovými vozy F-Tatuus Master z Rakouska, odkud jsou také přihlášeni Roland a Erich Ederovi s vozy VW.

Do republikového mistrovství jsou na seznamu všichni nejlepší, už jistý letošní  mistr republiky Miloš Beneš s Osellou FA 30, Václav Janík s Normou M20FC, také třetí v  průběžném pořadí,  Petr Vítek s Osellou PA30. Tři nejlepší jezdci v obou Divizích 1 a 2 historických automobilů budou mezi sebou rozhodovat v těchto dvou závěrečných závodecho titulu i dalším umístění. V kategorii cestovních vozů se jedná o Michala Sedláčka s Ladou VFTS, Milana Vičara s Fiatem 131 Abarth a Milanem Sedláčkem s druhou Ladou VFTS. Mezi závodními vozy jsou na první místa také tři adepti, vedoucí Jaroslav Prášek se Chevronem B42 F2, druhý Pavel Kopeček s MTX -02 a třetí Petr Tykal s MTX 1-03.

Pozvánka ředitele a promotéra Aleše Gänsdorfera na Albrechtický kopec: „Připravili jsme pro Vás, jezdce i diváky pochoutku v podobě závodu do Albrechtického kopce, jež se letos jede čtvrtý ročník a třetí upomínka na tragicky zemřelého našeho kamaráda Jiřího Lose. U jeho pomníčku v pátek v 18.00 hodin uctíme jeho světlou památku. V pátek se uskuteční od 16.00 hodin technické a administrativní přejímky, které budou přerušeny na dobu vzpomínkové akce. Sobotní program bude zahájen v 8.30 hodin dvěma tréninkovými jízdami, po nichž budou od 12.30hodin odstartovány dvě závodní jízdy. V neděli se od 8.30 hodin uskuteční jediná tréninková jízda, na niž naváže od 10.15 hodin úvodní ze tří závodních jízd.

Kromě závodního programu se letos mohou diváci těšit i na plnohodnotný doprovodný program, kdy na trati v rámci ukázkových jízd představí špičkoví čeští motocykloví jezdci závodící na přírodních okruzích Lukáš Cage, Lukáš Šprojcar a několikanásobný účastník legendárního závodu Turist Trophy na ostrově MAN, Kamil Holán. Nejmladší závodnická generace se představí za volantem Raccer Buggyn s obsahem motoru 125 ccm v ukázkových jízdách Michaela Kunerta a Jakuba Nováka a pohled do historie divákům nabídnou jízdy legendárních vozů Porsche.    

Po oba dva dny bude na 18.30 hodin připraveno vyhlášení nejlepších jezdců. Chtěl bych apelovat na všechny diváky, aby dodržovali veškeré pokyny pořadatelů a závody sledovali z vyhrazených diváckých zón, za což Vám předem mnohokrát děkuji jménem svým i celého pořadatelského sboru“.

Za organizační výbor Maverick rescue z.s.

Ředitel závodů a promotér Aleš Gänsdorfer

Za redakci MMZAV MHCC Jiří Navrkal

Foto MMZAV MHCC: Jiří Navrkal