Tisková zpráva: Hlavní a důležité informace, před MZAV MHCC - MST na IV. GMS – AMD Brno – Automotodrom Brno 31. 7. – 1. 8. 2021

28.07.2021 10:48

O prvním srpovém víkendu se na brněnském Automotodromu uskuteční již čtvrtý díl letošního ročníku Mezinárodního mistrovství soudobých a historických automobilů v závodech do vrchu – Maverick Hill Climb Czech, který bude doplněn o pohárový závod soudobých a historických automobilů -Maverick Slalom -Trophy 2021.

Bude se jednat o jednodenní podnik v němž se odjedou dva samostatné závody obou seriálů. Závod se pojede po směru závodní dráhy, jeho start bude umístěný 100 metrů od výjezdu z boxů. Cíl bude po 4,8 km od startu v nejvyšším stoupání závodní dráhy. Na závodní dráze budou nainstalovány tři zpomalovací retardéry přesně podle reglementu FIA.  

Vzhledem k tomu, že se v sobotu dne 31. 7. 2021 bude konatna AMD až do pozdních odpoledních hodin jiná akce, bude podle oficiálního časového harmonogramu umožněn nájezd účastníků vrchařského a slalomového závodu do areálu AMD Brno až od 18.00 hodin. Od této doby bude probíhat ve Velkém tiskovém středisku administrativní přejímka, a to přes celou noc až do 6.45 hodin dne 1. 8. 2021. Ve stejném časovém období se uskuteční pochůzkami v parkovišti závodních strojů technické přejímky. V neděli ráno bude zahájen program v 7.00 hodin povinnou rozpravou všech jezdců s ředitelem závodů. V 8.00 hodiny budou odstartovány tréninkové jízdy v pořadí MST, následně MHCC. Ve stejném pořadí se pak uskuteční i závodní jízdy od 10.00 hodin. Předání cen nejlepším soutěžícím se uskuteční od 18.30 hodin

K závodůdo vrchu je přihlášeno rekordních 137 jezdců, do slalomu pak 64.   Jsou mezi nimi všichni přední jezdci obou seriálů. Mezi vrchaři nechybí žádný z jezdců elitní desítky, jako např. Jiří Špalek, Michal Novický, David Komárek, Zdeněk Chudoba, Petr Vítek, Marek Rybníček a další. Ze zahraničních jezdců jsou na seznamu přihlášených především jezdci z Rakouska – Ferdinan Madrian, manželé Sigrid a Christian Ferstlovi, Felix Pailer a Andreas Stollnberger. Mezi přihlášenými je také šestice žen, vedle již uvedené Sigrid Ferstlové, je to Kristýna Fillová, Tereza Machová, Alexandra Divišová, Eliška Popová, Pavlína Havlová a po roční pouze také Gabriela Sajlerová. Šest jezdců by mělo být na startu v kategorii juniorů – např. Adam Kowalski, Lukáš Nastoupil, Adam Franta neboTomáš Kostelecký. K dalším zajímavým jezdcům patří domácí Jiří Mičánek, Martin Jerman, Radek Krakovič , Filip Sajler či Tomáš Miniberger. Také z předních jezdců startujících na historických vozech nikdo nechybí – Petr Žáček, Tomáš Homola, Pavel Kopeček, Miloš Zmeškal nebo Petr Toušek.

Do závodů slalomářů jsou přihlášeni až na výjimky všichni jezdci z nejlepší desítky. Jsou to Marek Novák, Michal Hanačík, Milan a Rostislav Diblíkovi, Petr Toušek, Roman Houska, Michal Kurbel či Roman Vaněrek. O oblibě této motoristické disciplíny mezi ženami – slalomářkami svědčí fakt, že pro tyto závody jich je přihlášeno celkem osm. Např. Natálie Štěpánková, Blanka Dobrovolná, Lenka Hrubanová, i Anna Kimlová nebo Irena Bauer.

Ještě důležité informace k tomuto podniku: Od pondělí 26. 7. 2021 se mění opět pravidla pro COVID – 19! Všichni jezdci a jejich doprovody se budou muset při vjezdu do areálu AMD prokázat buď potvrzením o PCR testu nebo provedeném antigenním testu či vykázaném očkování dvěma dávkami a to formou vyplněného a podepsaného čestného prohlášení, nebo certifikátem. Toto budou muset provést i diváci, kteří budou mít zájem o vstup do parkoviště závodních vozů. Ke vstupu na hlavní tribudu či tribunu C toto potřeba nebude“ sdělil promotér seriálu a ředitel závodu Aleš Gänsdorfer.

Za redakci MZAV MHCC a MST Jaromír Navrkal