Tisková zpráva – ZHODNOCENÍ A ZÁVĚREČNÉ SOUHRN LETOŠNÍ SÉRIE MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ ZÁVODŮ AUTOMOBILŮ DO VRCHU LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIM CZECH 2023

11.12.2023 08:31

Celkem devět podniků připravili členové organizačního výboru Maverick Rescue z.s. včele s ředitelem závodů a promotérem Alešem Gänsdorferem, v sérii mezinárodního mistrovství závodů automobilů do vrchu LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023. Sedm dvojzávodů se jelo o body do konečného pořadí, dva byly vypsány jako volné závody – na začátku července 25. Slovácký kopec v Násedlovicích  a závěrečný devátý podnik se uskutečnil na brněnském Automotodromu v polovině října.  Tradiční zahájení bylo na začátku dubna závodem VI. GMS PROLOG AMD Brno, v květnu pokračovala série 42. Zámeckým vrchem MANN-FILTER v Náměšti nad Oslavou. Ve druhé polovině května se závody stěhovaly na 3. HOSTR Prix Liberec a v červnu se bojovalo o body na trati VI. Vírských serpentin. O prvním prázdninovém měsíci se jel X. Vrbenský vrch ve Vrbně pod Pradědem, v srpnu se pokračovalo IV. GMS Albrechtickým kopcem v Lanškrouně. Mistrovskou závěrečnou tečkou sezóny byla PRAMOS XVIII. Divácká 13 v Divákách nedaleko Hustopečí, která se jela v první polovině září.

V průběhu série se prezentovalo celkem 186 startujících z čehož bylo 134 se soudobými a 52 s historickými automobily. Body získalo v absolutním pořadí 77 jezdců, mezi soudobými bodovalo 45 a historickými automobily jich bylo 30. Nejpočetnější startovní pole bylo na úvodním podniku na Automotodromu, kde bojovalo o první mistrovské body 96 startujících, 83 jezdců jelo na Albrechtickém kopci a 74 jich bylo při závěru celé série v Divákách.

MMZAV LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 – ABSOLUTNÍ POŘADÍ

Pohár za absolutní vítězství v letošním roce si s přehledem vyjel PETR TÜRK mladší z Borotína na Blanensku. Jezdec týmu TR Motorsport CHEMWORK jel s vozem Miitsubishi. Startoval a bodoval všech čtrnácti závodech v nichž, třikrát byl první – 1x Liberec, 2x Vrbno pod Pradědem, čtyřikrát druhý, dvakrát třetí a čtvrtý a jednou obsadil páté místo. Další dva nejslabší výsledky se mu škrtaly, a tak celkem získal 412 bodů a zaslouženě si připsal prvenství. Druhé místo obhájil z předešlého ročníku brněnský závodník JIŘÍ ŠPALEK, který opět startoval za tým Komvet racing s prototypem NormaM20F. Celkově získal 294 bodů, i přestože startoval pouze v devíti závodech, z nichž si odvezl pět vítězství -  dvě z Náměště nad Oslavou, po jednom pak z Víru, Lanškrouna a Diváků. Třetí absolutně skončil PETR VÁVRA z týmu RT Motorsport s vozem Mitsubishi Lancer EVO 8. Náchodský jezdec startoval ve všech závodech, kde získal celkově 273 bodů, když jeho nejúspěšněji umístnění bylo druhé místo ve Vrbně pod Pradědem, kde ještě byl třetí a stejné pořadí měl v závodě v Náměšti nad Oslavou. Dvě čtvrtá místa si vyjel v Liberci. Čtvrté místo z předcházejícího roku obhájil nejlepší jezdec mezi historiky, PETR ŽÁČEK z Turnova s vozem Audi Sport Quattro S1 týmu LEGENDY. Ten nestartoval pouze v úvodním podniku na AMD Brno, ve dvanácti absolvovaných závodech získal 269 bodů. Nejlepšího výsledku dosáhl při druhém závodě ve Vrbně pod Pradědem, kde skončil třetí absolutně. Pěti nejlepších jezdců uzavřel FILIP KREJČÍ ze Spešova, který startoval s vozem Subaru Impreza Type RA za tým HOKRmotors Racing. Jeho celkový zisk je 266 bodů, které získal za dvanáct startů, v nichž vždy bodoval.

MMZAV LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 – SOUDOBÉ AUTOMOBILY

Pořadí na prvních třech místech je identické s pořadím absolutním. Vítězství si připsal PETR TÜRK ml., který si vyjel 172 bodů, druhý v pořadí JIŘÍ ŠPALEK, získal 134 bodů a třetí PETR VÁVRA 77 bodů. Čtvrté místo patří KRISTÝNĚ FILLOVÉ, přestože závodnice KRTZ motorsport-KOMVET racing, startovala pouze v šesti závodech, tak ve dvou případech přepsala historii závodů automobilů do vrchu v Česku. Stala se absolutní vítězkou v úvodním závodě ve Víru a toto zopakovala v závěrečném podniku v Divákách. Se ziskem 167 bodů skončila v absolutním pořadí osmá, mezi soudobými automobily si vyjela s vozem Mitsubishi EVO KOMVET 69 bodů. Na pátém místě se umístnil první zahraniční jezdec ROLAND EDER z rakouského města Kleinzell. Startoval v týmu svého otce Erich Edera s vozem VW Scirocco a získal za své výkony 58 bodů. Šestý skončil FILIP KREJČÍ, který zaostal za Ederem o dva body. Sedmé místo patří prvnímu jezdci s formulovým vozem, jímž je MICHAL MELŠA startující s Lotusem Opel. Jezdec týmu LOTUS racing z Poličky získal 54 bodů. Také na osméM místě se umístnil další jezdec s formuli, jimž byl Rakušan CHRISTIAN FERSTL, startující v týmu SKI Modřice/Mad Racing Power s vozem Tatuus Master s nímž si vyjel 53 bodů. Osmačtyřicet bodů a devátou příčku za absolvování dvou úvodních podniků, získal jezdec ze Sudoměřic, MICHAL NOVICKÝ z týmu REC Group s vozem Ligier JS49 Honda. Za dva vítězné závody při PROLOGU na brněnském AMD a 40 bodů, získal francouzský jezdec SÉBASTIEN PETIT s vozem Nova Proto NP 01 a obsadil desátou příčku.

MMZAV LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 – TŘÍDY SOUDOBÝCH VOZŮ

TŘÍDA S1+2000/4WD – bodovalo 13 jezdců – 1. Petr Türk ml. bodoval všech závodech -235 bodů, 2. Fillip Krejčí 161 bodů, 3. Petr Vávra 157 bodů

TŘÍDA S1+2000/2WD – bodovalo 8 jezdců – 1.  Milan Hrubý  - Racing 555, Lanškroun, Chevrolet Corvetta, pětkrát zvítězil, čtyřikrát byl druhý – 160 bodů, 2. František Gruntorád - Náměšť nad Oslavou, Škoda Octavia RS, třikrát první, pětkrát druhý 159 bodů, 3. Martin Winkler – Rocket team, České Budějovice, Nissan 200 SX ,šestkrát první - 120 bodů

TŘÍDA S1-2000 – bodovalo 14 jezdců – 1. Vilém Kašpar – VPKmotors, Rapotice, Škoda Fabia RS, devětkrát první, jednou druhý – 195 bodů, 2. Stefan Schütz – Team Schütz – Rakousko, Seat Leon, jednou první, sedmkrát druhý – 171 bodů, 3. Roman Vaněrek – Cistevozy racing, Brno, Škoda Fabia, jednou první, pětkrát třetí – 120 bodů

TŘÍDA S1-1600 – bodovalo 16 jezdců – 1. Miloš Nováček – NM Japan racing, Lhánice, Honda Civic vti, desetkrát první – 200 bodů, 2. Dominik Schwarzmaier – Team Schütz – Rakousko, VW Polo, jednou první, třikrát druhý – 133 bodů, 3. Nicol Grünerová – Grüner Motorsport, Trstěnice, Ford Fiesta Cup, pětkrát čtvrtý, třikrát pátá – 98 bodů

TŘÍDA E1+2000/4WD – bodovalo 11 jezdců – 1. Radek Kolbábek – LRT - . Profiperformance, Nedvědice, Ford LRT, dvakrát první, pětskrát druhý – 115 bodů, 2. Kristýna Fillová – čtyřikrát první – 80 bodů, 3. Felix Pailer – SKI Modřice/Mad Racing Power – Rakousko, Lancia Delta Integrale, dvakrát první – 40 bodů

TŘÍDA E1+3000/2WD – bodovalo 8 jezdců – 1. Michal Slováček – LRT-Slomak, Zlín, Honda Civic, pětkrát první, dvakrát druhý – 130 bodů, 2. Milan Hrabčík – Motor racing, Horka nad Moravou, Peugeot 406 coupe, dvakrát první, třikrát druhý – 85 bodů, 3. Roman Kovář – Quick Motorsport, Mikuleč, Mercdes 190, dvakrát druhý, čtyřikrát třetí – 78 bodů

TŘÍDA E1-3000/2WD – bodovalo 8 jezdců – 1. Jan Váňa – Alfa Romeo Luigi Team, Brno, Alfa Romeo, šestkrát první, dvakrát čtvrtý – celkem 156 bodů, 2. Martin Bokůvka – Bokman, Prostějov, BMW M30, třikrát první, dvakrát druhý – celkem 102 bodů, 3. David Komárek – KRTZ motorsport – KOMVET racing, Okříšky, Mcf1 EVO Komvet, dvakrát první – 40 bodů

TŘÍDA E1-2000 – bodovalo 12 jezdců – 1. Erich Eder – VW 2000, čtyřikrát první, šestkrát druhý – 170 bodů, 2. Roland Eder – VW Scirocco, sedmkrát první – 140 bodů, oba Rakousko, team Eder Erich 3. Martin Stejskal – Makes Racing, Olomouc, Škoda Fabia, dvakrát první, čtyřikrát třetí – 88 bodů

TŘÍDA E1-1600 – bodovalo 13 jezdců – 1. Helmut Maier – Německo, VW Spiess Golf, dvanáctkrát první – 240 bodů, 2. Ondřej Turičík – Vír, Peugot 206 – pětkrát třetí, čtyřikrát čtvrtý – 124 bodů, 3. Miroslav Sikora – R.D.L. servis, Dolní Lomné, Škoda Felicia, dvakrát třetí, pětkrát čtvrtý – 110 bodů

TŘÍDA E1-1400 – bodovalo 16 jezdců – 1. Jiří Volena – JK Motorsport, Praha, Škoda Felicia Kit Car, jedenáctkrát první, jednou druhý – 235 bodů, 2. Martin Hanzal – MH Motorsport, Kostelní Hlavno, Škoda 130H, dvakrát první, dvakrát druhý  - 164 bodů, 3. Petr Zima – RT Motorsport, Náchod, Fiat Cinquecento, třikrát druhý, jednou třetí – 89 bodů

TŘÍDA E2/SC+2000 – bodovali 2 jezdci – 1. Jiří Špalek – šestkrát první, dvakrát druhý – 150 bodů, 2. Sébastien Petit – dvakrát první – 40 bodů

TŘÍDA E2/SC-2000 – bodovali 2 jezdci – 1. Michal Novický – třikrát první, jednou druhý – 75 bodů, 2. Vladimír Stankovič – AMD Zvezda – Slovinsko – Osella PA21 EVO, jednou první a jednou druhý – 35 bodů

TŘÍDA E2/SS+2000 – bodoval 1 jezdec – 1. Jan Šálek – Alcore Motorsport, Těšetice, Opel Lotus, třikrát první – 60 bodů

TŘÍDA E2/SS-2000 – bodovalo 8 jezdců – 1. Michal Melša – sedmkrát první, jednou druhý – 201 bodů, 2. Zdeněk Špaček – Třebíč – Formule Ford Mygale – jednou první, čtyřikrát druhý – 118 bodů, 3. Christian Ferstl – SKI Modřice/Mad Racing Power – Rakousko, F- Tatuus Master – čtyřikrát první, jednou druhý – 95 bodů

TŘÍDA E2/SS-1600 – bodovali 2 jezdci – 1. Stanislav Hroudný – Šumperk – dvakrát první – 40 bodů, 2. Vladislav Helešic – Ostrava-Poruba, dvakrát druhý – 30 bodů, oba startovali na voze Faster MTX 01 za tým JS racing

TŘÍDA E2/SCB – bodoval 1 jezdec – 1. Jaroslav Buchar – Horensko – Kart Kawasaki SBM – šestkrát první – 120 bodů

MMZAV LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 – LADY TROPHY

Dvanáct závodnic se v letošním roce postavilo na start, aby bojovaly o body do Dámského poháru. Palmu vítězství si připsala nejmladší účastnice, NICOL GRÜNEROVÁ s vozem Ford Fiesta Cup, se kterým startovala ve dvanácti závodech a celkově získala 136 bodů. Na druhém místě se umístnila loňská vítězka KRISTÝNA FILLOVÁ se ziskem 100 bodů za pět vítězných závodů. S formulovým vozem Ford Mygale se na třetím pozici umístnila třebíčská závodnice JANA ŠPAČKOVÁ, která si vyjela také rovnou stovku bodů, když bodovala celkem sedmkrát.

MMZAV LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 – JUNIOR TROPHY

Prvenství mezi deseti juniory si připsal na své konto MICHAL MELŠA startující s formuli Lotus Opel. Za devět vítězství a tři druhá místa si vyjel celkem 225 bodů. Druhá skončila vítězka Dámského poháru, NICOL GRÜNEROVÁ, se ziskem 129 bodů. Ta při své věku roste do budoucna ve skvělou závodnici. Na třetím místě se umístnil LUKÁŠ NASTOUPIL z Olomouce tým P.N.T.H. s vozem Honda Civic. Ten celkově získal 94 bodů.

MMZAV LIQUI MOLY MAVERICK CLIMB CZECH 2023 – HISTORICKÉ AUTOMOBILY

V obhajobně absolutního prvenství mezi jezdci startujícími s historickými automobily úspěšně pokračoval PETR ŽÁČEK z Turnova týmu LEGENDY s vozem Audi Sport Quatrro S1. Startoval v 11 závodech, všechny vyhrál a se ziskem 220 bodů se stal znovu králem historiků. Loni pátý, letos druhý, tak si polepšil  MICHAL POLEHLA z týmu Japan Racing z Rapotic. Startoval s Hondou Civic EE9, devětkrát skončil na druhém místě a s dalšími umístněními si vyjel celkem 160 bodů. Třetí skončil DAVID ŠPLÍCHAL z Bohušic u Jaroměřic nad Rokytnou. Opět osedlal osvědčený VW Golf GTi s nímž dojel jednou druhý, pětkrát třetí a dvakrát čtvrtý, celkově získal 98 bodů. Prvním zahraničním jezdcem byl na čtvrtém místě AUGUST GRATZER z MSC Mühlbach. Rakušan se představil v první polovině podniků se superrychlou Lancii Beta Montecarlo s niž byl dvakrát první, jednou druhý a třikrát třetí a jeho celkový zisk byl 97 bodů. Pátý se umístnil liberecký LUKÁŠ STRNAD s vozem Škoda 130 LR. Jezde HOSTR racing teamu startoval ve všech závodech a současně i bodoval, celkově má 89 bodů a jeho nejlepším umístněním byla dvě třetí místa v závěrečných závodech v Divákách. Šestý skončil se 73 body MICHAL NEČAS z Troubska s vozem Honda Civic. Závodník týmu Japan racing měl nejúspěšnější umístění dvakrát na čtvrtém místě. JAN KRÁTKÝ z GMS Racing Teamu vodil po vrchařských tratích vůz Fiat Ritmo 130Tc Abarth s nímž si vyjel sedmé místo a získal 71 bodů. Na dalších dvou místech skončili rakouští jezdci. Osmý byl FRANZ HAIDN s BMW E30 325ix  z MSC Mühlbach s 45 body, deváté místo obhájil z loňska MANFRED ZÖCHLING z týmu Zöchling Motorsport, který startoval s VW Golf GTi Type 17 a x celkově si vyjel 36 bodů. Desítku nejlepších uzavírá MICHAL KAŠÁK z AMK Vrbno pod Pradědem, který s vozem Opel Astra GSi získal stejný počet bodů jako jezdec na devátém místě. Bodovalo 30 jezdců.

MMZAV LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 –  TŘÍDY HISTORICKÝCH VOZŮ

TŘÍDA HA 1+2000 – bodovalo 7 jezdců – 1. Petr Źáček – jedenáctkrát zvítězil a získal 220 bodů, 2. Franz Haidn 169 bodů, 3. Tomáš Bek – Renault motorsport – Hronov, Renault 5 Turbo - dvakrát skončil druhý a třetí – 54 bodů

TŘÍDA HA 1-2000 – bodovalo 12 jezdců – 1. Michal Polehla – jedenáct vítězství, jednou třetí – 232 bodů, 2. David Šplíchal – třikrát první, šestkrát druhý – 150 bodů, 3. Kamil Šváb – HL motorsport, Jedovnice, Opel Astra GSi – jednou druhý, třikrát třetí, třikrát čtvrtý – 103 bodů

TŘÍDA HA 1-1400 – bodovalo 12 jezdců -  1. Lukáš Strnad – osm prvních míst, čtyři druhá – 220 bodů, 2. Michal Nečas – pětkrát první, sedkrát druhý – 205 bodů, 3. Pavel Drong – Český Těšín – Suzuki Swift, jednou první, jednou druhý a osm třetích míst – 131 bodů

TŘÍDA HA 1-K+1600 – bodovali 4 jezdci – 1. Jan Krátký – Bystřec – čtyři první a druhá místa, dvakrát třetí – 164 bodů, 2. August Gratzer – šestkrát první, jednou druhý – 135 bodů, 3. Zdeněk Felcman – GMS Racing Team – Ostřešany – BMW/Fiat 131 Racing 2000, jedno vítězství, dvě druhá místa a dvě čtvrtá – 70 bodů

TŘÍDA HA 1 –K-1600 – bodovalo 7 jezdců – 1. Manfred Zöchling – čtyřikrát pvní – 80 bodů, 2.-3, Stanislav Raška – Trojanovice a Lukáš Pavličík – Kroměříž, oba Raška racing team – VW Golf 1,6 GTi, oba dvakrát první místo a dvakrát druhé místo – oba po 70 bodech

TŘÍDA HA –K-1300 – bodovali 4 jezdci – 1. Ján Mesároš – Vinosady SK – MEŠI – Škoda 120 S – pětkrát první, jednou druhý – 115 bodů, 2. Vladimír Faktor – Malinovo SK  - F2- Škoda 120 S – jednou první, třikrát druhý – 65 bodů, 3. Aleš Minařík – Zlín – Ańa Racing – Škoda 130 L – třikrát první – 60 bodů

TŘÍDA HA – 2 – bodovali 4 jezdci – 1. Radek Kostelecký – Kosťa motorsport – Třebíč – Formule Ford Van Dieman – čtyřikrát první, jednou druhý – 95 bodů, 2. Jan Osladil st. – AMK Ecce Homo Šternberk v ÚAMK – Senice na Hamé –Spider MTX 2-03 – čtyřikrát první – 80 bodů, 3. – 4. Ján Ondrejka – JOSK Racing team – Bojná SK – GIOM 01 – dvakrát druhý – 30 bodů, Luboš Čadek – autopřívěsy čadek – Třebechovice pod Orebem – MTX 1-10 DELTA 2 – dvakrát druhý – 30 bodů

TŘÍDA HA – 2/ZST – 1600 – bodoval 1 jezdec – 1. Jan Osladil ml. – AMK Ecce Homo Šternbek v ÚAMK – Senice na Hané – Formule Škoda MTX 1-05 – dvakrát první – 40 bodů.

Všem jezdcům děkujeme za účast v letošní sezóně a přejeme klidný a spokojený dojezd, do konce tohoto roku 2023… A budeme se těšit, že se potkáme v novém roce a sezóně 2024…

Ředitel závodů a promotér Aleš Gänsdorfer

WEB: www.maverickrescue.cz/